Funderar du på att sko av din häst?
Här kommer några tips för att lyckas!
* Se över hästens foder och anpassa foderstaten. Hästen bör äta primärt ett bra grovfoder. Ger du ett kraftfoder, läs på påsen och se över innehållet. Hästar är inte gjorda för att äta spannmål, socker och stärkelse. Det påverkar direkt magen, som i sin tur påverkar näringsupptaget och därmed hovarna. Mycket socker och stärkelse kan också ge röta i hovarna, så anledningen till hovröta kommer inte alltid utifrån! När magen är i balans är det också bra att se över mineralbalansen i fodret och ev. komplettera med det som saknas i grovfodret.
Hästen äter dessutom uppemot 20 timmar per dygn för att magen ska må bra och kunna neutralisera magsyra, att låta hästen stå utan mat under flera timmar kommer skada magen. Har din häst känslig mage, kolik- känningar, magsår, surar vid sadling? Då är det hög tid att se över fodret.
* Rengöring! En frisk stråle är A och O för att hästen ska kunna belasta sina hovar. En sjuk stråle gör ont att gå på och det kommer bli en kämpigare väg att vandra innan hästen är bekväm på sina hovar. Rengöring med såpa och en diskborste dagligen är en bra start. Finns det hålrum och skåror, tex en djup mittstrålfåra så måste det ses över noggrant. Utspädd kopparsulfat är ett starkt medel som är effektivt när det är svåra angrepp. Kolodialt silver är också ett tips att använda vid hovbad. Här gäller det att använda fantasin och desinficera med olika medel, tvätta med ph- neutral tvål och att försöka släppa in syre i trånga utrymmen. Bakterierna frodas i syrefattiga miljöer men dör i syrerika miljöer. Ett trångt utrymme, tex en smal springa i mittstrålfåran, kan i våra ögon se oviktigt ut, men det kan vara grunden till ett rötangrepp och ömma hovar. Vi vet inte hur långt ner angreppet går!
Viktigt att tänka på är att bakterierna är överlevare och anpassar sig, så det är bra att variera olika typer av rengöring. Ibland kommer jag till hästar där jag vill sänka trakten för att hästens stråle ska få markkontakt, men där det inte är möjligt att sänka trakten på grund av att strålen är sjuk eller underutvecklad. Där är det av största vikt att stötta hoven med rengöring. Många gånger kommer uppfattningen att hästen inte "kan" gå barfota på grund av en egentligen sjuk och underutvecklad trampdyna.
En annan anledning till rengöring är hur hoven själv kommer kompensera för en dålig stråle. Sulan kommer bygga på valkar för att skydda den sjuka strålen, vi får då en "falsk" sulhöjd vilket påverkar hur vi kan lyckas med verkningen.
* Lägg grunden med mycket rörelse! Att få igång cirkulationen i hovarna är jätteviktigt. Om vi backar bandet till hästens ursprung eller ser på vildhästarna så vandrar de mil efter mil varje dag, det är vad de är gjorda för. Att vandra, söka mat och vatten. Rörelsen behövs för att läka en trasig hov på insidan. Hovens insida behöver "gå på gymmet", tränas upp och bli stark för att klara av att gå på olika underlag. Att ha en vältränad häst med bra cirkulation i kroppen kommer också gynna hovarna!
* Var redo med hovskydd! Prova ut ett par boots och ha dessa redo efter avskoning. Det är svårt att veta hur varje individ reagerar så att ha ett par boots eller att vara redo att köpa ett par om det behövs är ett gott tips. För nyavskodda hästar med tunnare hovvägg som behöver växa till sig, kan limskor eller wraps vara ett bra alternativ ett par veckor, innan man går helt över till barfota och boots.
* Sök information själv! Som hästägare vinner man på att besitta mycket kunskap själv. Läs på om hovens funktion, skapa dina egna belägg för hur du vill sköta din hästs hovar, ta hjälp av en hovis som har samma värderingar som dig och någon som du kan samarbeta med på lång sikt. Skaffa information för att få förståelse för hur hoven utvecklas över tid, beroende på vart ni kommer ifrån så tar det olika lång tid att komma tillrätta med problemen. Om du vill, lär dig att underhållsverka din egna häst för att kunna sköta hästens hovar mellan hovis besök. Lite och ofta för att efterlikna den naturliga verkningen är att föredra!
Dessutom, var beredd på förändring, stanna inte kvar i samma gamla spår, lyssna och lär. Nya kunskaper kan vara enormt jobbigt att ta till sig, när det man trodde stenhårt på plötsligt inte är en enda sanning längre. Det är viktigt att öppna upp, för man blir aldrig fullärd!
* Planera tiden. Sist men inte minst, om det går, planera in när på året du kommer sko av. Det är högst individuellt utifrån ovanstående faktorer hur det kommer att gå för just din häst. Är ni mitt i tävlingssäsongen eller är det skridskobana i hagen kanske det är värt att vänta. Det är inte bara hästen det ska fungera för, det ska också vara görbart för människan!
Skapa din egen webbplats med Webador